logo  
HOME CONTACT EXTRANET
1 oktober 2014   ZOEKEN
Aandoeningen
Symptomen hartritmestoornissen

De symptomen van een hartritmestoornis

Het klachtenpatroon kan wisselen van geen klachten tot zeer ernstige klachten. Het al dan niet hebben van klachten zegt niets over het risico of de prognose van de hartritmestoornis.

Voorkomende klachten kunnen zijn:
 
- hartkloppingen of een bonzend hart
- (meer) pijn op de borst, druk, een beklemd of benauwd gevoel
- transpireren, misselijkheid
- kortademigheid
- een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, 'zwart' voor de ogen
- buiten kennis raken
- angst
- hyperventilatie

Wanneer u bovenstaande symptomen de eerste keer ervaart, zult u er waarschijnlijk niet veel aandacht aan besteden. Afhankelijk van de ernst van uw klachten, maakt u zich meer of minder zorgen en neemt u uw klachten meer of minder serieus. Ook maakt het uit of u al bekend bent met de klachten. Zo zult u bijvoorbeeld alerter zijn als u al eerder een hartinfarct heeft gehad.

Belangrijk is te meten hoe lang de hartritmestoornis duurt en hoe vaak dit voorkomt. Tevens kan de stoornis in aanvallen komen of chronisch zijn. Verder kunnen uw klachten geleidelijk ontstaan of acuut (als uw hart opeens op hol slaat). Ook kunt u de klachten krijgen als u in rust bent of als u zich inspant. 

Het is altijd belangrijk contact met een arts op te nemen.

Wat kunnen de risico's zijn van een hartritmestoornis?
De kans op een beroerte is bij patiënten met hartritmestoornissen ongeveer vijf maal hoger dan bij gezonde mensen. Omdat de boezems niet geordend samentrekken, stroomt het bloed er niet snel doorheen. Dit maakt de kans op vorming van stolsels groter. Als het stolsel losschiet kan dit terecht komen in de hersens, resulterend in een beroerte. Ook komt het voor dat stolsels wegschieten (emboliseren) naar andere organen zoals nieren, hart en darmen. Patiënten met hartritmestoornissen zonder bijkomende hartziekten of risicofactoren voor stolselvorming, hebben een minder groot risico om een beroerte te krijgen. Lang bestaand boezemfibrilleren met een snelle hartactie kan de hartspier verzwakken waardoor pompfalen optreedt.

meda © Copyright 2007 Meda. Alle rechten voorbehouden    Created and maintained by WSI    Privacy Statement     Login
bilgi Jandarma Kuvvetleri S4League Egitim Teknoloji Server Tanitim Din Guncel Elektronik film download Bilgisayar download smf